PACE-granskaren

Om forskningsfusk, okritisk media och en smutskastad patientgrupp

Om PACE-granskaren

Den här bloggen kommer att handla om PACE-studien och den biopsykosociala modellens förståelse av sjukdomen ME. PACE var en brittisk studie som publicerades i februari 2011 i The Lancet och syftet var att testa effekten av gradvis utökad träning (GET) och kognitiv beteendeterapi  (KBT) för patienter med sjukdomen ME/CFS.

Studien har fått mycket kritik för sina metodologiska brister men har ändå fått genomslag i flera länders riktlinjer för vård av ME/CFS-sjuka patienter. Det har medfört att ett antal personer har begärt ut anonymiserad rådata från studien för att kunna göra oberoende analyser. Universitetet Queen Mary University of London har nekat med hänvisning till att de som begär ut datan endast gör det för att vara bråkiga (”vexatious”).

En av personerna som begärde ut rådata var ME-sjuke Alem Mathees. Efter många turer genom olika instanser kom den 12 augusti 2016 ett domstolsbeslut som innebar att universitet måste lämna ut datan. Den 9 september lämnades datan ut och analyser av resultatet hittar du på sidan Omanalyser och granskningar. Forskargruppen bakom PACE-studien publicerade i samband med utlämnandet av datan en ny analys enligt sitt ursprungliga protokoll som innebär att resultatet som de presenterade 2011 kraftigt förändras. Ett par veckor senare publicerade utomstående forskare en analys av den data som hade lämnats ut som visade att resultatet i den ursprungliga publiceringen i Lancet hade överdrivits med 400 procent.

I Sverige har media rapporterat förhållandevis lite om kritiken och därför finns den här bloggen. Syftet är att samla reflektioner och fakta rörande PACE för att synliggöra och nyansera den bild som svensk vetenskapsjournalistik generellt har kommunicerat. Om du är obekant med vad PACE-skandalen handlar om rekommenderar jag dig att läsa inläggsserien Sinnesstämningar och ovetenskap här på bloggen. Första delen hittar du här och en sammanfattning hittar du här.

Jag som skriver är själv sjuk i ME och det kan därför dröja innan jag svarar på mail och kommentarer.

Obs! Jag tar starkt avstånd från konspirationsteorier av olika slag. Den här bloggen finns till i huvudsak för att diskutera den fakta som hittas i angivna källor. Jag uppmanar alla som läser att klicka på länkarna till källorna och bilda sin egen uppfattning.

En reaktion till “Om PACE-granskaren

Kommentera gärna, så länge du följer kommentarspolicyn.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: