PACE-granskaren

Om forskningsfusk, okritisk media och en smutskastad patientgrupp

Om PACE-granskaren

Den här bloggen kommer att handla om PACE-studien. PACE var en brittisk studie som publicerades i februari 2011 i The Lancet och syftet var att testa effekten av gradvis utökad träning (GET) och kognitiv beteendeterapi  (KBT) för patienter med sjukdomen ME/CFS.

Studien har fått mycket kritik för sina metodologiska brister men har ändå fått genomslag i flera länders riktlinjer för vård av ME/CFS-sjuka patienter. Det har medfört att ett antal personer har begärt ut anonymiserad rådata från studien för att kunna göra oberoende analyser. Universitetet Queen Mary University of London har nekat med hänvisning till att de som begär ut datan endast gör det för att vara bråkiga (”vexatious”).

En av de som begärde ut rådata var Alem Mathees. Efter många turer genom olika instanser kom den 12 augusti 2016 ett domstolsbeslut som innebär att universitet måste lämna ut datan. Den 9 september lämnades datan ut och analyser av resultatet pågår. Forskargruppen bakom PACE-studien publicerade i samband med utlämnandet av datan en ny analys som innebär att resultatet som de presenterade 2011 kraftigt förändras. Ett par veckor senare publicerad utomstående forskare en analys av den data som hade lämnats ut som visade att resultatet i den ursprungliga publiceringen i Lancet hade överdrivits med 400 procent.

I Sverige har media rapporterat förhållandevis lite om kritiken och därför finns den här bloggen. Syftet är att samla reflektioner och fakta rörande PACE för att synliggöra och nyansera den bild som svensk vetenskapsjournalistik generellt har kommunicerat. Om du är obekant med vad PACE-skandalen handlar om rekommenderar jag dig att läsa inläggsserien Sinnesstämningar och ovetenskap här på bloggen. Första delen hittar du här och en sammanfattning hittar du här.

Jag som skriver är själv sjuk i ME/CFS och det kan därför dröja innan jag svarar på mail och kommentarer.

Annonser

Kommentera gärna, så länge du följer kommentarspolicyn.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: